Hogyan írjon hatásos önéletrajzot?

Hogyan írjon ütős önéletrajzot? – 3. A forma

  • 2019. május 29.

Az előző két posztunkban áttekintettük, hogy  melyek a jó önéletrajz alap- és -tartalmi követelményei, amelyek meghatározóak, hogy sikeresen pályázzon egy állásra. Most azokat a formai elvárásokat vesszük sorra, amelyek hiányában hiába ír jó tartalmat, ha arról a zavaró formai hibák elvonják az értékelő figyelmét. Pláne, hogy van  olyan nézet is, amely szerint a gondolkozásunk is zavaros, ha valami olyat adunk ki a kezünkből, aminek a külalakja rendezetlen, következetlen, olyan „kesze-kusza”, „össze-vissza”.

Alább sorba vesszük a legfontosabb „szabályokat”, amiket érdemes követni egy ütős önéletrajz készítése közben.

Mindig a saját nevében írjon!

Saját magát akarja bemutatni, így mindig egyes szám első személyben fogalmazzon.

Ne írjon hosszú, tagolatlan szöveget!

Előző posztunkban írtunk arról, hogy melyek azok a tartalmi fejezetek, amelyeknek minimum szerepelniük kell az önéletrajzban. Ezek használata eleve tagolja a tartalmat, de az alábbiakat érdemes még figyelembe vennie.

A lényeg: a könnyen átlátható és olvasható tartalom a „király”! A CV értékelője boldog lesz, ha gyorsan, fáradtság nélkül átlátja a mondandónkat. A fejezetre bontás mellett használjon felsorolásokat, kiemeléseket, szakaszolást.

Az olvasó azért is hálás lesz, ha elég egyszer elolvasnia az anyagát, mert Ön kerülte a homályosan fogalmazott, hosszú, túlságosan összetett leírásokat.  Azaz logikusan, pontosan, röviden és szakszerűen írja le mondandóját. Minden szöveg, ami nem hordoz információt ahhoz, hogy Önt az állást meghirdetője egyre jobb színben lássa, haszontalan és időt rabló.

Utaljon profizmusra a CV nyelvezete is!

Mindig ügyeljen a szabatos és pontos fogalmazásra, különösen a szakmai információk esetében. Azaz különösen a szakmát érintő „mondandójában” ne legyen pongyola a fogalmazás. Minden szakmának megvan a maga saját nyelvezete, azt használja, és ne a munkahelyen egymás között használt szlenget.

E mellett, ha majdnem kész a szöveg, olvassa át többször, és szinonima szavakkal ritkítsa a szóismétléseket.   Használhat segítséget is erre itt: https://szinonimaszotar.hu/

Legyen profi ebben is az önéletrajza!

Cél a könnyű olvashatóság – Használjon egyszerű betűtípust, kerülje a harsogó színeket!

A nehezen olvasható betűtípusok vagy a szokatlan színű szövegek nem segítenek abban, hogy jó benyomást tegyen az önéletrajza olvasójában.

A legegyszerűbb, ha a szövegszerkesztők alapbetűtípusait választja. Ilyenek pl. a Microsoft Word esetében az Arial vagy a Calibri betűtípusok.

Még három hüvelykujj-szabály, amiknek alkalmazása könnyebbé teszi az olvasást:

  • Legkisebb távolság a betűk között legyen, nagyobb kell a szavak közé, legyen még nagyobb a bekezdések között, és a legtávolabb a fejezetek kerüljenek.
  • Legnagyobb betűvel a címet írja, majd egyre kisebbek legyenek a fejezet és alfejezetek címei, végül még kisebbek a fejezetek és felsorolások szövegei.
  • Ha minden kiemel, valójában nem emelt ki semmit! Azaz teljes mondatok vagy bekezdések dőlt vagy vastagított betűvel való kiemelése ritkán hasznos. Inkább kulcsszavakat, kifejezéseket emeljen ki. Ha azok valóban fontosak az olvasónak, akkor elolvassa majd az egész mondatot. Aláhúzást ne használjon kiemelésre, mert az olvasó szemét jobban fárasztja, mint például a vastagított betűk.

A CV-sablon eredeti utasításait vagy mintaszövegeit ne felejtse törölni.

Ezen nincs mit magyarázni, látszólag triviális elvárás. Olvassa át kétszer is a szöveget véglegesítéskor, nehogy a sablon mintaszövegéből valami is bent maradjon.  Nem lenne jó, ha pl. az interjúztató rákérdezne egy olyan pozícióra, amelyet nem Ön, hanem a sablon Minta Áronja töltött be. ?  Hihetetlen hiba? Az. De előfordul.

Figyeljen az oldalak átmeneteire!

Ha többoldalas lesz az önéletrajz, vigyázzon arra, hogy rendezett legyen az oldaltörés. Nem túl szép, ha egy fejezet címe a lap alján van, a hozzátartozó szöveg pedig a következő oldalon. A bekezdések beállításainál a Word ad olyan beállítási lehetőséget, hogy a cím ne maradhasson egyedül a lap alján, de az is beállítható, hogy egy fejezet sorai együtt maradjanak (lásd a súgóban a „szövegbeosztás”, „fattyú- és árva sorok”, „együtt a következővel” és „egy oldalra” beállításokat).

Használjon profi email-címet!

Ha munkáról van szó, mindig vegye magát komolyan, hogy más is annak vegye önt! Más szavakkal: nem biztos, hogy a barátokkal való levelezéshez vagy a Facebook-regisztrációhoz használt vicces email-cím a legjobb megoldás az állásra jelentkezéskor várt visszajelzések fogadására. Ha csak ilyen címe van, regisztráljon egy profibb email-szolgáltatónál új fiókot.

Milyen fájlt küldjön?

Elküldés vagy feltöltés előtt az önéletrajz fájlt szakszerűen nevezze el. Gondoljon bele, hogy a leendő olvasó kap 100 db önéletrajz.docx elnevezésű dokumentumot? A fájlok mellé lehet kap egy agyvérzést is…

Érdemes a fájlnévbe az Ön nevét, az önéletrajz szót, a hirdető cég nevét, és a küldés dátumát beleírni.
Például: Szabo-Istvan_Oneletrajz_Cegnev_pozicio-neve_20190602.docx

Higgye el, így Önnek is könnyebb lesz figyelemmel kísérnie a későbbiek során, hogy mikor, kinek, mit és milyen álláshirdetésre küldött. Így könnyebb lesz előszedni egy régit, ha ismét egy olyan pozícióra kellene CV-t küldenie, amelyre már testre szabott egyet, akár posztjaink ajánlásait követve. Spóroljon magának is időt azzal, hogy gyorsan megtalálja a dokumentumai között a pont megfelelőt.

Felmerülhet, hogy ne pdf-fájlt küldjön-e inkább?  Jó tudnia, hogy a feldolgozás során könnyebb az információkat szövegesen kinyerni, és más dokumentumokba átemelni, ha nem pdf-et, hanem pl. egy Word-fájlt küld. Persze, ha egyedi betűtípust használ, akkor jobb a pdf, mert az adott betűtípussal nem rendelkező fogadó fél gépén is úgy jelenik meg a szöveg, ahogy Ön megszerkesztette azt.

Írjon ütős önéletrajzot!
Sok sikert kívánunk a keresésben! ?

Online & Offline Operation Marketing Support Sevices