Hogyan írjon hatásos önéletrajzot?

Hogyan írjon ütős önéletrajzot? – 2. A tartalom

  • 2019. május 29.

Az Ön hitelességének megtartása alapvető kritérium

Bármilyen, alábbiakban részletezett témáról – akár képességeiről vagy tapasztalatairól –  ír, kerüljön minden túlzást. Csak tényeket és bizonyítékokat használjon. Konkrétumokat és ajánlásokat mellékeljen: a saját sikereit mutassa meg a hirdetőnek, minél tárgyilagosabban és szerényen.

Minél hitelesebb képet sikerül rajzolni magáról a CV-ben, amit majd az interjún is meg tud erősíteni, annál inkább nő az esélye az állás elnyerésére.

A túlzásokat hamar kiszúrja egy tapasztalt HR szakember, és szinte bizonyos, hogy rá is kérdez azokra. Lehet valamit nem tudni, vagy a szükségesnél kevesebb tapasztalattal bírni, de a hitelességet ki kell építeni, és nem szabad elveszteni!

A CV fő tartalmi elemei, amiket nem hagyhat ki

Bár a CV-nek nincs kőbe vésett tartalmi felépítése, azért vannak olyan tartalmi blokkok, amelyek jelenlétét elvárják az állásokat meghirdetők. Ezek a  következők:

  • Személyi adatok: név, születési dátum, telefon, email-cím, lakcím, közösségi médiaprofilok linkje (pl. LinkedIn-adatlapjához)
  • Célkitűzés (miért is szeretné elnyerni a meghirdetett állást)
  • Szakmai tapasztalat  és sikerek (munkahelyenként és betöltött pozíciónként): dátum (mettől meddig), pozíció neve, főbb feladatok leírása, az ott elért sikerek
  • Tanulmányok: dátum (mettől meddig, év és hónap), intézmény neve, képzettség megnevezése
  • Nyelvismeret: milyen nyelvet, milyen szinten tud, milyen gyakorisággal használja (kifejtve, hogy aktív vagy passzív a tudása, és hogy van-e nyelvvizsgája, és milyen)
  • Egyéb ismeretek és készségek: számítógép- és programhasználati tudásszint (pl. Microsoft Office moduljai); jogosítvány típusa, megszerzés dátumával; egyéb tréningek és tanfolyamok;
  • Hobbi: bármi, amit szeret csinálni

Természetesen, ezek csak a fő tartalmi elemek, amiket hirdetés igényei szerint bővítsen.

Bár a következő posztunkban írunk majd a CV-készítés formai alapszabályairól. már itt is megemlítjük, hogy a fenti tartalmi blokkok (címekkel tagolt) használata eleve rendezetté, könnyen átláthatóvá teszi az önéletrajz tartalmát, ami fontos a gyors feldolgozhatóság érdekében.

Érdemes lehet körülnézni az Interneten, mert számos mintát találhat, amikből tartalmi és formai stílusötleteket kaphat, illetve állásportálok is ajánlanak saját sablonokat,

Legaktuálisabb pozícióját és felelősségi körét mutassa be legrészletesebben!

Az általános szabály itt is érvényes: olyan információkat kell a legrövidebben megadnia, amelyek alapján a CV értékelője eldöntheti, hogy Ön az ismeretei és tapasztalatai alapján képes megfelelni az adott pozícióval kapcsolatos elvárásainak, ezért érdemes Önt interjúra behívni. Így az álláshirdetők számára azok a legértékesebb információk, amelyek az Ön jelenleg ellátott feladataira, felelősségi köreire, élő ismereteire, aktívan használt készségeire és tapasztalataira vonatkoznak. Minél régebben látott el egy-egy munkakört, várhatóan annál kevésbé veszik azt figyelembe az megfelelése értékelésekor.

Minden pozíciója elején egy rövid összefoglalást adjon arról, hogy milyen munkáltatónál, milyen szerepet játszik Ön és a csapata, ha van, és hogy a munkája hogyan járul hozzá a szervezet sikeréhez.

Éppen ezért mindig mérlegelje, hogy mennyire érdemes részletesen és hosszan felsorolni a régebben betöltött pozícióiban ellátott feladatokat és az azokhoz szükséges kompetenciákat, különösen, ha azok nem is kényegesek az aktuálisan meghirdetett pozíció esetében.

Időrend, idősor – legújabbtól a legrégebbi felé, megszakítás nélkül

Mindig az aktuális pozícióját mutassa be legelőször, és visszafelé haladjon az időben az előzőek felsorolásával. Ezzel megadja a lehetőséget az olvasónak, hogy addig tekintsen vissza az időben, ameddig azt hasznosnak tartja.

Hasonlóképpen sorolja fel tanulmányai szakaszait is.

Ne hagyjon ki éveket az idősorból, csak azért, mert bármilyen okból is nem akarna írni egy-egy előző munkahelyéről. A kihagyással hívja fel leginkább figyelmet az adott időszakokra, így pont arra kérdezhetnek majd rá leginkább, amiről ben akart volna beszélni.

Ne legyen a CV-ben, hogy miért is távozik az előző munkahelyéről!

Az álláshirdetőnek nem az a fontos információ, hogy Ön miért „nem akar valamit tovább csinálni”, hanem az, hogy miért szeretne nála dolgozni. Így az a lényeges számára, hogy milyen tervei és céljai vannak a jövőre nézve, amik hasznosak a hirdető cég számára. Az erősségeiről és a sikereiről írjon – azokra lehet jövőt építeni!

Kerülje a klisék használatát!

Gondoljon arra, hogy a jelentkezéseket elemző HR-munkatárs aznap vajon már hányadik önéletrajzot olvassa…. Képzelje magát a helyébe! Ön is biztosan örömmel venné, ha a jelentkezésekben nem kellene kliséket, helykitöltő – pestiesen szólva –  „rizsa” szövegeket olvasnia. Ezért tisztán, érthetően, röviden fogalmazzon, csak a tényekre koncentrálva, kerülve a hosszú megfogalmazásokat.

Fizetési igény jelzése – Nem az önéletrajz része!

Ha általában vetjük fel a kérdést, magától értetődőnek tűnik a válasz, hogy „felesleges addig árról beszélni, míg meg nem néztük magát az árut”.

Álláskeresés esetében is ez a helyzet!  A hirdető tudja, hogy milyen feladatot kell majd a sikeres jelentkezőnek ellátnia, és pontosan tudja, hogy mennyit hajlandó azért fizetni. Ő azt akarja látni a CV-ben, hogy Ön megfelel az elvárásoknak, amelyek szükségesek a jó teljesítéshez, és ezért érdemes behívnia interjúra. CV-írás időszakában még Ön sem tud eleget arról, hogy milyen feladatot kellene ellátni, és milyen kondíciók mellett.

Akkor hogyan is tudna „ajánlatot tenni”, hogy milyen ellenszolgáltatásért lenne hajlandó „eladni” tudását és tapasztalatát? Így, még ha kérik is, ne mondjon fizetési igényt addig, míg – a lehetőségei keretein belül – pontosan nem tudja, hogy mi lenne a feladata, és hogy annak ellátásához mit és hogyan biztosítana a leendő munkaadó.

A CV készítéskor szinte kizárt, hogy annyi információja legyen, hogy kölcsönösen előnyös alku kötéséhez adhasson ajánlatot. Ha túl sokat kérne, be sem hívják esetleg, ha túl keveset, akkor azonnal hátrányos helyzetbe hozta magát.

Referenciák megadása – a CV-ben nem kell!

Sokat segíthet a sikeres pályázásban, ha vannak a pozíció betöltéséhez szükséges tudásának, tapasztalatának és készségeinek meglétét megerősítő ajánlásai, hiszen azok jelentősen növelik a hitelességet. Az önéletrajzban nem kell ezeket megadni, bár utalni lehet a meglétükre. Elég lesz később bemutatnia a referenciákat, mondjuk az interjún vagy inkább az ajánlati szakaszban.

 

Következik:

Hogyan írjon ütős önéletrajzot? – 3. A forma

Online & Offline Operation Marketing Support Sevices