Hogyan írjon hatásos önéletrajzot?

Hogyan írjon ütős önéletrajzot? – 1. Alapok

  • 2019. május 29.

Többször hallottam már ismerősöktől, hogy „Állást váltanék; írtam egy önélezrajzot, és elküldtem pár helyre…”  Pufff neki! Mintha az ilyen egyszerű lenne… Egy jó állás megszerzését, a karrierépítést nem így kell kezdeni!

Érdemes tudnia, hogy minél jobb önéletrajzot ír, annál nagyobb eséllyel találhatja meg élete állását! De ne nézzünk rögtön ennyire „előre” –  a jó bemutatkozás fő célja az értékelő meggyőzése, hogy Ön érdemes arra, hogy interjúra behívja. Ezt kell elérni. Csak ez számít: Önnek annyi és olyan információt kell adni, amire szüksége van az interjúztatónak, hogy jó első benyomás alakuljon ki benne, és tovább akarjon Önnel lépni.

Önéletrajzot írni nem könnyű – jót meg pláne nem

Egy jó önéletrajz, vagy röviden – a curriculum vitae kifejezés kezdőbetűiből – CV „megalkotása” talán a legnehezebb feladat az álláskeresés során. Persze, most ingathatja a fejét, hogy „A csodát, egy interjún jól szerepelni sokkal nagyobb kihívás és teljesítmény!”. Jórészt igaza is van! De az nem kétséges, hogy egy adott állás elnyerésére annál nagyobb esélye van, minél ütősebb a CV-je! Ha az interjúztatóra olyan jó első benyomást tesz, hogy azt érezze, hogy Ön alkalmas az állásra, akkor már az interjú is oldottabb hangulatú lesz. Ráadásul a CV elkészítése során összegyűjtött információk Önnek is sokat segítenek az interjún is.

Még egy szempont , hogy miért fontos az önéletrajz: első benyomást csak egyszer lehet tenni! Ha a CV jól néz ki, áttekinthető, rendezett, a tartalma átgondolt és hibátlanul megírt, s pontosan az állást meghirdető számára fontos információkat tartalmazza, akkor az interjúztató várhatóan mosolyogva érkezik a találkozóra, mert már egy potenciális kollégát lát Önben, s így akár támogatóbb és elnézőbb is lesz, ami nem rossz, ha Ön aznap éppen nem a legjobb formáját hozná.

Úgy szeretnénk segíteni a CV-ről írt blogsorozatunkkal, hogy végig vesszük azokat a legfontosabb alap-, formai és tartalmi követelményeket, amelyeket érdemes a siker érdekében figyelembe vennie.

Ezek a következők:

  1. rész: Alapok (ebben a posztban)
  2. A CV javasolt tartalmi blokkjai
  3. A CV-írás formai elvárásai

A siker titka: Készítsen minden álláshirdetésre egyedi önéletrajzot!

A legfontosabb alapszabály: minden álláshirdetésre egyedi, az hirdető számára legfontosabb információkat tartalmazó önéletrajzot kell küldenie! Hogy miért? Mert az álláshirdetők pontosan tudják, hogy milyen feladatra, milyen ismeretekkel, tapasztalatokkal és képességekkel rendelkező, milyen típusú munkatársat keresnek. Ha nem érzik az önéletrajzából, hogy Ön képes (lehet) megfelelni az adott pozícióból adódó elvárásaiknak, akkor még az interjúra hívás is kétséges.

Akkor van esélye sikerre, ha…

  • gondosan áttanulmányozza a hirdetés tartalmát, és
  • minél jobban megismeri a hirdető céget, majd
  • úgy írja meg CV-t, hogy abban szinte pontról pontra, könnyen megtalálhatóak legyenek az álláshirdetésben megfogalmazott képzettségeknek, tapasztalatoknak és más elvárásoknak való megfelelésre vonatkozó információk.

A hirdető céget azért is érdemes minél jobban megismernie – például a honlapját átolvasva –, mert sok információt szerezhet ahhoz, hogy könnyebben dönthessen arról, hogy

  • egyáltalán akar-e ott dolgozni,
  • milyen további karrierlehetőségekre van esélye ott,
  • vagy hogy milyen stílusban érdemes megírnia az önéletrajzát?

Minél inkább a hirdető cég „kultúrájának megfelelő” stílusban ír, minél könnyebben és teljesebb mértékben kiderül a CV-jéből, hogy Ön alkalmas lehet a betöltendő pozícióra, annál biztosabb, hogy pozitív visszajelzést kap a kiválasztás következő lépésével kapcsolatosan.

Fontos, hogy nem az számít, hogy Ön mit gondol fontosnak, hanem az, hogy mennyire sikerül megéreznie, hogy a hirdető hogyan gondolkodik, és mit tart meghatározó alapfeltételeknek az állás betöltésekor.

Érdemes több, hasonló pozíció hirdetését is elemeznie, hogy pontosabban ismerje, hogy milyen készségek és tapasztalatok lehetnek fontosak az adott állástípus betöltéséhez, De hasznos lehet az adott cég több pozícióról szóló hirdetését is megnéznie, hátha tartalmaznak olyan további információkat, amelyek hasznosak Önnek a cég megismerésében.

Ha Ön hitelesen képes bemutatni a tudását, tapasztalatát, készségeit, ráadásul úgy, hogy sikerül könnyen feldolgozható, formában megtennie ezt, akkor nagy esélye van az állás elnyerésére. A hogyanról szól következő két posztunk a CV legfontosabb tartalmi elemeiről és formai elvárásairól.

 

Következő rész:   Hogyan írjon ütős önéletrajzot? – 2. A tartalom

Online & Offline Operation Marketing Support Sevices

deneme bonusu