KIT-felklkészülhet az állásinterjúra

Felkészülés az állásinterjúra

 • 2019. június 11.

Korábban három posztban áttekintettük, hogy mikre érdemes figyelemmel lennie, ha hatásos önéletrajzot akar írni. Beszéltünk a CV megírásának alapjairól, az elvárt tartalmáról, a formai elemekről. Bízunk benne, hogy már azért olvassa ezt a cikket, mert a tanácsaink hasznosak voltak, és éppen interjúkra készül. ?

E posztunk témája az állásinterjúra való felkészülésének segítése.

Persze, nehezebb dolgunk van, mint az önéletrajzírás esetében volt, mert ahány szakma, ahány pozíció, ahány hirdető, annyiféle lehet az interjú… Nagy kihívás lenne akár csak a legfontosabb szituációk átbeszélése is egy ilyen blogposzt szűk keretében. Így csak kiemelünk néhányat a legfontosabb felkészülési lehetőségek közül, és további források megtalálásához adunk tanácsot.

Keressen az Interneten releváns interjúkérdéseket!

Az általános, sokszor sablonos kérdések esetében hasznos segítséget ad „Google barátunk”, mivel számos cikket dob fel, ha beírjuk a keresőjébe az „interjúkérdések” kifejezést. A cikk írásakor nagyjából 14 700 találatot kaptunk!

Nyilván ezt a hosszú listát érdemes szűkíteni, leginkább szakmák szerint. Ha szerencséje van, akkor a megpályázott pozícióra vagy szakmára fókuszáló hasznos cikket is találhat.  Így például, ha beszerzőként vagy szakácsként kíván elhelyezkedni, akkor ilyen szakmai interjúkhoz is talál komoly támogató cikket, ha a keresőbe beírja a „interjúkérdések” elé a „beszerző” vagy „szakács” kulcsszót is.

E cikkek kifejezetten olyan kérdéseket elemeznek, amelyek az Ön szakmai tapasztalatát segítenek megismerni. Mindenképpen érdemes ezeket bemelegítésként megválaszolni.

A személyiségjegyeit, kreativitását vagy humorát tesztelő kérdésekre is számítson!

A szakmaspecifikus kérdéseket legtöbbször könnyű megválaszolni, ha megvan a szükséges tudása és tapasztalata. Sokkal nehezebb dolga lesz, ha az Ön személyiségjegyeire, kreativitására, reakciósebességére, vagy akár humorára vonatkozóan „tapogatózik” az interjúztató. Az ehhez szükséges kérdésekre– többek között –  a következő cikkekben talál példákat.

 • „Agyafúrt interjúkérdések, amelyek nyomán kiderül, ki is vagy valójában” (jobline.hu)
 • „Száz trükkös állásinterjú-kérdés” (hvg.hu)

Vannak Google-találatok, amelyek a Facebook, maga a Google vagy más csúcscégekhez jelentkezőknek szánt spéci kérdésekből mutatnak be néhányat. Még ha nem is akar hozzájuk jelentkezni, de szívesen „edzene” a náluk előforduló furfangos kérdésekkel, akkor nézze át a következő cikkeket.

 • „Ilyen fogós-ravasz interjúkérdésekkel találkozol, ha a Google-nál vagy a Facebooknál szeretnél elhelyezkedni (jobline.hu)
 • „24 trükkös kérdés állásinterjún – így tesztelnek a csúcscégek” (frissdiplomas.hu)
 • „Adjon frappáns választ a kínos állásinterjú-kérdésekre” (hvg.hu)

Ugye, érdemes volt ezeket is megnéznie?

Nyilván minden trükkös kérdésre nem lehet felkészülni! De ha előre tudja, hogy akár ilyen furfangos módon is érdeklődhetnek az interjún, nem fog megijedni, hanem igyekszik majd frappánsan és – ha a lélekjelenléte engedi – humorosan válaszolni.

Milyen szituációkra kell, sőt muszáj felkészülnie?

Az interjú stresszes szituációjában – felkészülés nélkül – nem könnyű megfelelni olyan egyszerűnek tűnő kérésnek sem, hogy „Beszéljen magáról 5 percet!”. Hasonlóan kérhetik arra is, hogy mutassa be az értékeit, gyengeségeit, beszéljen jövőbeni terveiről vagy korábbi sikereiről.

Nagyon hosszú tud lenni öt perc, ha csak ott kezd el gondolkodni rajta, hogy mit is mondjon magáról. Sokkal jobb benyomást tesz, ha nem keresgeti a mondatokat, hanem magabiztosan, határozottan, összeszedetten mutatja be magát! Különösen érdemes végiggondolnia, hogy mit válaszolna, ha a gyengeségeire kérdeznek rá. Nyilván nem érdemes hosszú listát mondania, hisz' nem az esélyeit akarja rontani! Amúgy is érdemesebb nem a gyengeségeiről, hanem a még fejleszthető készségeiről beszélnie.

Az ilyen kérdésekre fel tud készülni! Gyakorolja a válaszokat!

Néhány tanács, amire érdemes figyelnie:

 • Gondolja át, hogy miként mutatná be röviden a korábbi pozícióit, sikereit, tapasztalatait.
 • Legyenek jegyzetei a kulcsszavakról, amiket párszor még átfut ismétlésképpen, nehogy kihagyja azokat az elbeszélgetés során.
 • Amennyire csak lehetséges, ismerje meg a céget, ahova jelentkezett!
 • Mindig úgy fogalmazzon, hogy azokat az előnyöket, tulajdonságokat, jellemzőket emeli ki magáról, amelyek az interjúztató számára is fontos információk az aktuális pozíció sikeres betöltéséhez.
 • Mondandója legyen tárgyszerű, pontos és szerény.
 • Mindig teljes válaszokat adjon a kérdésekre.
 • Sose fogalmazzon túl hosszan és terjengősen! Ha sok mondanivalója lenne, akkor a legfontosabb dolgokat emelje ki.

Készüljön fel, hogy magabiztos lehessen, és jól kérdezhessen!

Ha a szokatlan, furfangos, sőt sokszor mulatságos kérdéseket gyakorlásképpen előre megválaszolja, akkor a sablonos kérdések már nem fognak problémát okozni éleshelyzetben sem! Nem tudják majd meglepni, így magabiztos lehet!  ?

Márpedig a magabiztosság alapvető, mert az interjú során egyenrangú félként kell viselkednie!

Ez azt is jelenti, hogy Önnek is kell tudnia jól kérdezni! A leendő munkáltató is azért hívta személyes interjúra, mert szeretne minél többet megtudni Önről, hogy jól választhasson az állás betöltésére jelentkezők közül. Így Ön is kérdezzen a cégről, a pozícióról, s minden egyébről, ami alapján eldöntheti, hogy mennyire szeretne náluk dolgozni, illetve azt is meg kell „éreznie”, hogy mennyit ér Ön a cég számára. Ha ezt tudja, akkor van lehetősége arra, hogy reális összeget mondjon, ha rákérdeznek a fizetési igényére.

Bár, kicsit előre szaladtunk, mert komoly egyeztetés a juttatásokról csak egy következő "fordulóban" várható, amikor már kiválasztották a legígéretesebb jelölteket. Ekkor azonban már rákérdezhet a további juttatásokra is, illetve arra, hogy a cég milyen módon támogatja az ön fejlődését, milyen eszközökkel honorálja jó teljesítményét, illetve milyen előrejutási lehetőségei lesznek.

Még egyszer: a magabiztos, higgadt fellépése meghatározó a sikerhez! Ezzel lesz esélye kölcsönösen előnyös feltételekkel szerződést kötni, ha Önt választják ki.

Egy utolsó tanács – Ne bukjon meg  "a kávéscsésze-teszten"!

Egy távoli országból érkezett, érdekes "teszt" maradt a végére...  De nagyon tanulságos is.

Lényege, hogy az Önt fogadó főnök az interjú előtt körbevezeti a cégnél, közben meghívja a konyhában egy csésze kávéra, majd a kávézgatva visszaindulnak a tárgyalóba, és megtartják az interjút...
És itt jön a csapda: végzetes hibát követ el, ha az interjú végén nem tesz valamilyen kísérletet arra, hogy visszajuttassa a csészéjét a konyhába.

Trent Innes,  a Xero Australia főnöke használja ezt a tesztet amikor interjúztat, és nem veszi fel azt, aki megbukik rajta. Azért, mert úgy véli, hogy ez a teszt sokkal többet mond valaki hozzállásáról, mint akármi más.  Szerinte valaki fejlesztheti a készségeit, tudást és tapasztalatot gyűjthet, de a Xero csapatába való beilleszkedéséről, a várható hozzáállásáról pontosabb képet fest az, hogy eszébe jut, hogy "el kellene mosnom a csészémet".

----------------

Nem lesz könnyű dolga a meghallgatásokon...  Ez biztos!

De készüljön, gyakoroljon, hogy magabiztos lehessen. Bízzon önmagában és tapasztalataiban,
Ne rettenjen meg, ha valami szokatlan kérdést kap!  Ha készült rendesen, megoldja!

"No panic."

Sok sikert az interjúkon!  ?

Online & Offline Operation Marketing Support Sevices